donderdag 11 februari 2016

VIP

Leven in Amerika, in de buurt van New York, kan best wel wat voordelen opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gewoon een celebrity tegenkomt op straat. Voor veel Amerikanen doodnormaal maar voor ons toch verrassend.

Senne hoopt al maanden om Bruce Springsteen tegen het lijf te lopen maar helaas heeft hij nog niet veel geluk gehad, maar wie weet deze zomer...

We gaan hier een lijstje maken van VIP's die wij al mochten zien (en dan bedoel ik niet op een concert/show of op het scherm tijdens een basketbalwedstrijd maar van dichtbij), en hopelijk groeit dat lijstje flink tijdens de jaren ;)

- Acteurs van Gotham (personage Albert) tijdens opnames in Central Park
- Bruce Willis op straat in New York na zijn optreden in een Broadway musical
- ...

woensdag 10 februari 2016

American Sports

Het is niet te vermijden, Amerika is er dol op! En er worden continu impulsen op je afgeschoten, of het nu basketbal, honkbal, American football, ijshockey of lacrosse is... En ze gaan hard!

American Football
Te vergelijken met de Britse rugby, en de meest populaire sport van het land. De wedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 15 minuten. De totale speeltijd is dus 60 minuten. Tussen het tweede en derde kwart wordt het spel stilgelegd voor een pauze van 20 minuten. Vaak duurt een American Football wedstrijd ongeveer 3 uur door oponthoud, timeouts en challenges. Bekende termen: touchdown, quarterback, kicker, yards, field goal, downs. De NFL is de professionele competitie die eindigt op de Super Bowl Sunday. De Super Bowl is voor de Verenigde Staten de heilige drievuldigheid van American Football, spetterende optredens en ophefmakende commercials. Er zijn zo'n 118 miljoen kijkers die zo'n miljard kippenboutjes oppeuzelen. Dit jaar was het de 50ste editie in San Francisco met Lady Gaga, Coldplay, Beyonce en Bruno Mars. De Denver Broncos mochten de gouden trofee mee naar huis nemen, zagen we op het scherm vanuit het Hard Rock CafĂ© op Times Square.


Basketball
Basketbal is een sport die wereldwijd op grote schaal wordt beoefend. De NBA is  waarschijnlijk de bekendste competitie ter wereld. Steeds meer Europeanen worden gedraft om in de NBA te spelen. Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten. Na het tweede kwart wisselen de teams van kant en is er een kwartier pauze. Een kwart duurt in de NBA 12 minuten. Een aanvallend team krijgt 25 seconden de tijd om een schot te lossen. Raakt de bal de ring niet binnen 25 seconden gaat de bal naar de tegenpartij. Als de bal de ring raakt gaat de schotklok weer op 25 seconden. Als het aanvallende team een aanvallende rebound maakt, mogen zij verder met hun aanval. Zij hebben dan weer 25 seconden de tijd. Bekende termen: driepunters, passes, guard, slam dunk, rebound, defense. In februari wordt de competitie stilgelegd en spelen ze de All Star Game. Michael Jordan blijft uiteraard de meest bekende speler allertijden. Wij hebben de New York Knicks al twee keer in actie kunnen zien in Madison Square Garden in New York, tegen de Detroit Pistons (gewonnen) en de Golden State Warriors (verloren). Die laatste match keken we zelfs vanuit een suite met bediening en gratis eten en drinken dankzij Nitto connecties.


Baseball
Een baseball wedstrijd bestaat uit 9 innings. In een inning zijn beide teams een keer slagpartij en veldpartij. Theoretisch kan een honkbalwedstrijd lang duren. Vaak duurt deze ongeveer 3 uur. Honkbal wordt over de hele wereld gespeeld maar de beste competitie vind je in de Verenigde Staten, de MLB. Hier gaan de teams tot de play-offs naar the World Series. Bekende termen: base, catcher, pitcher, outs, innings, homerun. De New York Yankees zijn steevast de favoriet. Senne is met collega's al eens naar een match gaan kijken in de zomer.





IJshockey
Niet zo bekend bij ons, maar wel de populairste sport van Canada. De bekendste en sterkste competitie is de NHL. In deze competitie spelen Canadese en Amerikaanse teams tegen elkaar. Een ijshockeywedstrijd bestaat uit 3 periodes van elk 20 minuten. Het spel begint met een faceoff op de rode middellijn. Alle spelers staan op hun eigen helft. De scheidsrechter laat de puck vallen en twee spelers proberen met de stick de puck naar een medespeler te spelen. De klok wordt stilgezet bij iedere overtreding of een andere vorm van speloponthoud. Bekende termen: goalie, puck, faceoff, stick, icing. Op het einde van de competitie strijden de teams om de Stanley Cup. We hopen binnenkort deze sport ook eens in actie te zien in Madison Square Garden.



Lacrosse
Lacrosse is een echte Noord-Amerikaanse sport en wordt met name beoefend in Canada en de Verenigde Staten. De sport vindt zijn oorsprong in een spel dat vroeger werd gespeeld door indianen. Alleen ging het er daar ruiger aan toe, soms op leven en dood. In Noord-Amerika worden twee grote competities gespeeld. Een indoorcompetitie, de NLL. En een outdoorcompetitie, de MLL. In de indoorcompetitie zijn de meeste teams actief. Volgens de lacrosse spelregels duurt een wedstrijd 60 minuten lang. De zestig minuten worden opgedeeld in 4 kwarten van een kwartier. Elk kwart wordt er gewisseld van speelhelft. Per helft kan een team 2 keer een time out aanvragen bij de scheidsrechter. Bij indoor lacrosse worden er 3 periodes gespeeld van elk 20 minuten. Bekende termen: head, crosse, goalie, bodycheck.