maandag 30 november 2015

We've got mail

Hoera, onze brievenbus heeft ons eindelijk eens verrast met iets anders dan de gewoonlijke rekeningen! De eerst post uit Belgie is een feit. Dank je wel!



Toekomstige verrassingen mogen altijd gestuurd worden naar:

Senne Plessers & Dorien Dreesen
1 Bridge Avenue, apt #203
07701 Red Bank
Monmouth County
New Jersey
USA

zaterdag 28 november 2015

Red Bank: a cool little town


Red Bank, ons geliefd New Jersey dorpje, is a cool little town. Het doet heel erg zijn best om in trek te zijn en vele activiteiten te organiseren. Van de herfste foodtrucks en muziekfestivals, over de wekelijkse locale marktjes en restaurantweken, tot de winterse kerstcharmes. Red Bank has it all!

Wij houden er van om hier te wonen: de lekkere en diverse restaurantjes, de schattige winkeltjes, de toffe bars, de gezellige straatjes, de prachtige waterkant, de cultuur- en muziekactiviteiten en de vriendelijke mensen.

Tijdens het eindejaarseizoen bijvoorbeeld, mochten we genieten van de aankomst van Santa Claus. De lokale dansgroepen en fanfares hielden de aanschouwers bezig totdat de (b)aardige man en zijn vrouw met de trein arriveerde. De hele meute kinderen en ouders achtervolgde vervolgens een brandweerwagen tot in de hoofdstraat. Hier kon je naar het kerstconcert of naar the Christmastree lighting gaan kijken. Uiteraard mocht een foto met Santa Claus niet ontbreken. Maar moest je dat allemaal gemist hebben dan kon je gewoon elk weekend naar de gallerij gaan waar je op Santa's schoot kon klimmen om hem je favoriete cadeau te vertellen, of een gratis rit met paard en koets naar de winkelstraten nemen waar je kon genieten van levende etalagemodellen of luisteren naar een van de vele kerstkoortjes die door de straten wandelen en het dorp vulden met kerstmuziek.

We zijn benieuwd naar welke activiteiten en charmes ons dorpje nog te bieden heeft in de volgende seizoenen!

vrijdag 27 november 2015

Black Friday

De dag na Thanksgiving in het Black Friday in de Verenigde Staten. Dit is een dag voor extreem te shoppen. Winkels verlagen hun prijzen met super hoge percentages en openen vroeg in de ochtend rond 5u (hoewel sommige winkelketens blijkbaar zelfs de avond voordien op Thanksgiving al open doen) en zetten hun hele stock in de winkel. Dit is echt gestoord, mensen slapen op de parkings in tentjes om bij de eerste shoppers te kunnen zijn en de beste deals te kunnen scoren. Wanneer de deuren dan eindelijk open gaan, dan rennen de shoppers binnen en laten niets in hun weg liggen om te kunnen krijgen waar ze hun zinnen op hadden gezet. Op de extreme filmpjes die op deze dag gemaakt worden, zie je de dozen vliegen en de mensen opzij geduwd worden. Het is dan ook niet verrassend dat dit de meest rendabele dag is van het jaar voor winkels, binnen enkele uren is hun hele voorraad leeggekocht. Helaas gaat dit ook vaak gepaard met geweld tussen klanten.

Wij besloten om niet mee te doen aan deze gekte maar te wachten op de onlinekoopjes te dagen nadien :) De zaterdag na Black Friday is het de Local Shopping Day om kleine retailers te helpen met hun verkoopcijfers en op maandag is het Cybermonday waarbij de internetdeals je om te oren vliegen.

donderdag 26 november 2015

Thanksgiving Day



Thanksgiving is hier 'a big deal'. Het is een typische Amerikaanse feestdag en een van de meest geliefde. Hoe zou je zelf zijn als je ziet hoe dit gevierd wordt! Thanksgiving Day is steeds de vierde donderdag van november. Zijn oorsprong is het oogst festival van de pilgrims dat drie dagen duurde maar het werd pas een jaarlijkse traditie wanneer president Lincoln besloot om deze dag te vieren tijdens de American Civil War als een dag om God en elkaar te bedanken.

Amerikanen vieren deze feestdag samen met hun familie, wat als gevolg heeft dat het hele land in rep en roer staat omdat iedereen het land moet doorreizen per auto, trein of vliegtuig. Omdat de Verenigde Staten zo'n groot land is en elke staat iets anders te bieden heeft, zijn er veel families die ver van elkaar wonen. Maar goed dat de meesten vier dagen (woensdagavond - zondagavond) hebben om bij hun familie door te brengen.

Traditioneel gezien ziet deze feestdag er zo uit: de hele familie verzamelt zich onder een dak, in de ochtend kijkt iedereen in hun pyjama naar de televisie naar de nationale uitzending van de Macy's Thanksgiving Parade New York, de vrouwen houden zich de rest van de dag bezig in de keuken met het bereiden van een fantastische maaltijd terwijl de mannen genieten van een spannende NFL wedstrijd op tv. Vaak speelt de hele familie ook zelf American football buiten tijdens de pauze van de match. Na de wedstrijd is het dan tijd voor een gigantisch diner waar er nog dagen restjes van te vinden zijn in de koelkast. Deze maaltijd omvat uiteraard een geroosterde inheemse kalkoen gevuld met stuffing, puree met vleesjus, zoete aardappelen, herfstgroenten (wortel, mais, pompoen, ...), cranberry saus en als dessert pompoentaart. Thanksgiving wordt ook niet voor niets Turkey Day genoemd, het aantal kalkoenen dat die dag gegeten worden is enorm (we hebben die joekels veel zien liggen in de winkels).  En wanneer iedereen dan zijn buikje vol heeft en duidelijk heeft gemaakt waarvoor zij dit jaar dankbaar zijn, valt iedereen in de zetel samen in slaap. Het perfecte einde van de Amerikaanse feestdag. Het is duidelijk dat Thanksgiving de start is van het winters feestseizoen. Maar het gaat natuurlijk niet enkel om het eten, heel veel mensen laten dan ook hun goed hart zien en helpen de vele daklozen door in soupkitchens een handje te gaan helpen.

Wij besloten van deze echte Amerikaanse feestdag te profiteren en goed te vieren. Niet door naar de parade op televisie te kijken maar meteen naar New York te gaan en het met onze eigen ogen te aanschouwen. Al was het natuurlijk pijnlijk om op een vrije dag op te moeten staan voor 6u, het was het meer dan waard. De vroege treinreis naar de grote stad leverde ons een mooi uitzicht op de zonsopgang boven zee en het was aangenaam rustig in de straten van New York omdat er geen verkeer door mocht. We hadden gelukkig ook opgezocht waar we best konden genieten van de parade want de artikels waarschuwden voor een miljoen mensen in de buurt van central park. We vonden een ideaal en rustig plekje langs een van de hoofdstraten en konden vanaf 9u30 genieten van deze traditie. De parade liep door de Upper West Side van central park naar de Macy's store in Herald Square. De parade omvat praalwagens in verschillende thema's, high school marching bands van over het hele land, TV personages en popgroepen, en vooral enorm grote ballonnen van bekende tekenfilmfiguren die langs de wolkenkrabbers vliegen. Op het einde van de parade zit traditiegetrouw Santa Claus en zijn vrouw op een praalwagen om zo het kerstseizoen aan te kondigen. Wij kenden jammer genoeg niet veel bekendheden op de wagens behalve Mariah Carey die haar alom bekende 'All I want for Christmas is you' kwam zingen maar we genoten vooral van de coole ballonnen.

Na de parade was het 12u voorbij en trokken we de stad verder in. Het was sinds juli geleden dat we de toerist uithingen in New York want de bezoekjes tussenin waren vooral meer eten en drinken geweest dus namen we van de gelegenheid gebruik om de beroemde plekjes opnieuw op te gaan zoeken. Tot onze verrassing waren de straten al gevuld met prachtige kerstversieringen en waren de kerstmarkten en schaatsbanen al opgezet. We genoten van een heel ander New York dan dat we al gezien hadden. We konden natuurlijk niet anders dan meedoen met de Thanksgiving tradities, dus sloten we onze dag af in een leuk restaurantje met een heerlijke traditionele maaltijd. Hoewel de appeltaart toch beter bleek dan de pompoentaart ;)