donderdag 30 juni 2016

zaterdag 9 april 2016

dinsdag 29 maart 2016

Step 5: Getting to know the US, part 2

Nog meer weetjes!


Wist-je-dat ...

- je fietsen vooraan op de bus kan plaatsen, zodat je deze overal kan gebruiken?

- je hier niet enkel drive-in fastfoodrestaurants hebt, maar dat je ook een drive-in hebt voor de apotheken en banken?

- je niet eens te auto uit hoeft om te tanken, maar enkel je bankkaart door je raampje moet geven aan de bediende en je auto wordt volgetankt?

- de stopcontacten hier anders zijn? (dus vergeet geen adapter mee te brengen als je op bezoek komt)

- Afstanden in miles, afmetingen in feet en inches, gewicht in pounds en temperatuur in Fahrenheit is?

- het stratennet heel handig is ingedeeld? Grote banen zijn avenues en de kleine straten die hen kruisen zijn genummerde streets.

- het weer enorm veel fluctueert? De temperatuur kan meer als 15 graden Celsius verschillen per dag en ook de neerslag/wind/zonneschijn verschilt van dag tot dag. Bijvoorbeeld vandaag koud en sneeuw maar morgen warm en zonnig.

- Amerikanen bezeten zijn van hun burgers, bagels, hot dogs, pretzels, pizza's, steaks, eggs en bacon?

- De verandering van de tijd in wintertijd/zomertijd, hier twee weken eerder gebeurt waardoor we twee weken lang maar vijf uur verschil hebben tussen Belgie en New Jersey in plaats van zes uren?

- Alles hier groter, luider en extremer is?

zondag 6 maart 2016

Chicago

Eindelijk was het tijd om onze grenzen te verbreden en een nieuwe staat/stad te gaan ontdekken. Senne moet regelmatig in Chicago zijn voor het werk, dus besloten we er een leuk weekendje aan te koppelen om onze acht jaar samen/zes maanden getrouwd te vieren.

Vrijdagnacht om 1u kwamen we aan in The Windy City en de stad had zijn naam niet gestolen. Het was nog ijzig koud maar dat hield ons niet tegen om er op uit te trekken. In ons hotel bevond zich een nachtclub dus we werden meteen verwelkomd door feestende locals. Voor ons was een goede nachtrust veel aanlokkelijker dus opteerden we daar voor.

Zaterdagochtend werden we helaas gewekt door droevig nieuws, Senne zijn opa was overleden. Na het treffen van regelingen en het verwerken van de eerste klap, besloten we toch in Chicago te blijven en het beste te maken van het weekend omdat hij het zo ook gewild zou hebben.

We vulden onze zaterdag en zondag met het verkennen van de meest bekende plekjes en eten van de typische gerechten van de grootste stad in Illinois. We slenterden door de Magnificent Mile, genoten van het uitzicht op de Mississippi River aan de Navy Pier, kuierden door het Millennium Park met de wereldberoemde zilveren boon, dronken cocktails in de Signature Lounge van de torenhoge John Hancock Tower en kregen een prachtig uitzicht op het nachtelijke Chicago, zagen het Wrigley Baseball Field helaas zonder de trainende Cubs, namen foto's van de Buckingham Fountain in Grant Park en aten een typische deep dish pizza in Giordano's die helaas teleurstelde en meer proefde als een quiche dan een pizza.

Chicago was prachtig. Het is een indrukwekkende, mooie en gezellige stad vol entertainment, cultuur en jazz muziek. Het is vergelijkbaar met New York City maar dan veel rustiger en minder luid. We gaan zeker nog eens terug in de zomer voor het festivalseizoen, de hotdogs, en zo veel meer...

Klik hier voor de link naar het fotoalbum: Chicago


woensdag 2 maart 2016

Number plates game

Hier bestaat het populaire spelletje om de nummerplaten te spotten van alle 50 Amerikaanse staten. Wij zijn hier meteen mee gestart op onze huwelijksreis maar het is niet eenvoudig natuurlijk want het is een heel groot land. Maar wel heel leuk dat elke staat niet enkel zijn eigen wetten en cultuur heeft, maar dus ook een kleurrijke nummerplaat.

Klik hier voor de link naar het webalbum: USA States



donderdag 11 februari 2016

VIP

Leven in Amerika, in de buurt van New York, kan best wel wat voordelen opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gewoon een celebrity tegenkomt op straat. Voor veel Amerikanen doodnormaal maar voor ons toch verrassend.

Senne hoopt al maanden om Bruce Springsteen tegen het lijf te lopen maar helaas heeft hij nog niet veel geluk gehad, maar wie weet deze zomer...

We gaan hier een lijstje maken van VIP's die wij al mochten zien (en dan bedoel ik niet op een concert/show of op het scherm tijdens een basketbalwedstrijd maar van dichtbij), en hopelijk groeit dat lijstje flink tijdens de jaren ;)

- Acteurs van Gotham (personage Albert) tijdens opnames in Central Park
- Bruce Willis op straat in New York na zijn optreden in een Broadway musical
- ...

woensdag 10 februari 2016

American Sports

Het is niet te vermijden, Amerika is er dol op! En er worden continu impulsen op je afgeschoten, of het nu basketbal, honkbal, American football, ijshockey of lacrosse is... En ze gaan hard!

American Football
Te vergelijken met de Britse rugby, en de meest populaire sport van het land. De wedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 15 minuten. De totale speeltijd is dus 60 minuten. Tussen het tweede en derde kwart wordt het spel stilgelegd voor een pauze van 20 minuten. Vaak duurt een American Football wedstrijd ongeveer 3 uur door oponthoud, timeouts en challenges. Bekende termen: touchdown, quarterback, kicker, yards, field goal, downs. De NFL is de professionele competitie die eindigt op de Super Bowl Sunday. De Super Bowl is voor de Verenigde Staten de heilige drievuldigheid van American Football, spetterende optredens en ophefmakende commercials. Er zijn zo'n 118 miljoen kijkers die zo'n miljard kippenboutjes oppeuzelen. Dit jaar was het de 50ste editie in San Francisco met Lady Gaga, Coldplay, Beyonce en Bruno Mars. De Denver Broncos mochten de gouden trofee mee naar huis nemen, zagen we op het scherm vanuit het Hard Rock CafĂ© op Times Square.


Basketball
Basketbal is een sport die wereldwijd op grote schaal wordt beoefend. De NBA is  waarschijnlijk de bekendste competitie ter wereld. Steeds meer Europeanen worden gedraft om in de NBA te spelen. Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten. Na het tweede kwart wisselen de teams van kant en is er een kwartier pauze. Een kwart duurt in de NBA 12 minuten. Een aanvallend team krijgt 25 seconden de tijd om een schot te lossen. Raakt de bal de ring niet binnen 25 seconden gaat de bal naar de tegenpartij. Als de bal de ring raakt gaat de schotklok weer op 25 seconden. Als het aanvallende team een aanvallende rebound maakt, mogen zij verder met hun aanval. Zij hebben dan weer 25 seconden de tijd. Bekende termen: driepunters, passes, guard, slam dunk, rebound, defense. In februari wordt de competitie stilgelegd en spelen ze de All Star Game. Michael Jordan blijft uiteraard de meest bekende speler allertijden. Wij hebben de New York Knicks al twee keer in actie kunnen zien in Madison Square Garden in New York, tegen de Detroit Pistons (gewonnen) en de Golden State Warriors (verloren). Die laatste match keken we zelfs vanuit een suite met bediening en gratis eten en drinken dankzij Nitto connecties.


Baseball
Een baseball wedstrijd bestaat uit 9 innings. In een inning zijn beide teams een keer slagpartij en veldpartij. Theoretisch kan een honkbalwedstrijd lang duren. Vaak duurt deze ongeveer 3 uur. Honkbal wordt over de hele wereld gespeeld maar de beste competitie vind je in de Verenigde Staten, de MLB. Hier gaan de teams tot de play-offs naar the World Series. Bekende termen: base, catcher, pitcher, outs, innings, homerun. De New York Yankees zijn steevast de favoriet. Senne is met collega's al eens naar een match gaan kijken in de zomer.





IJshockey
Niet zo bekend bij ons, maar wel de populairste sport van Canada. De bekendste en sterkste competitie is de NHL. In deze competitie spelen Canadese en Amerikaanse teams tegen elkaar. Een ijshockeywedstrijd bestaat uit 3 periodes van elk 20 minuten. Het spel begint met een faceoff op de rode middellijn. Alle spelers staan op hun eigen helft. De scheidsrechter laat de puck vallen en twee spelers proberen met de stick de puck naar een medespeler te spelen. De klok wordt stilgezet bij iedere overtreding of een andere vorm van speloponthoud. Bekende termen: goalie, puck, faceoff, stick, icing. Op het einde van de competitie strijden de teams om de Stanley Cup. We hopen binnenkort deze sport ook eens in actie te zien in Madison Square Garden.



Lacrosse
Lacrosse is een echte Noord-Amerikaanse sport en wordt met name beoefend in Canada en de Verenigde Staten. De sport vindt zijn oorsprong in een spel dat vroeger werd gespeeld door indianen. Alleen ging het er daar ruiger aan toe, soms op leven en dood. In Noord-Amerika worden twee grote competities gespeeld. Een indoorcompetitie, de NLL. En een outdoorcompetitie, de MLL. In de indoorcompetitie zijn de meeste teams actief. Volgens de lacrosse spelregels duurt een wedstrijd 60 minuten lang. De zestig minuten worden opgedeeld in 4 kwarten van een kwartier. Elk kwart wordt er gewisseld van speelhelft. Per helft kan een team 2 keer een time out aanvragen bij de scheidsrechter. Bij indoor lacrosse worden er 3 periodes gespeeld van elk 20 minuten. Bekende termen: head, crosse, goalie, bodycheck.

zondag 24 januari 2016

Onze eerste sneeuwstorm

We werden goed op tijd gewaarschuwd dat een ernstige snowblizzard onze richting uit zou komen. Eentje die de geschiedenisboeken zou ingaan... Ze hadden ons aangeraden om een noodrantsoen in huis te halen voor het geval dat het langer zou sneeuwen als voorspeld en er misschien geen stroom zou zijn, dus was ik al flink naar de supermarkt gegaan om een hele hoop droge voeding te kopen om te kunnen 'overleven'. Vrijdagavond had sneeuwstorm Jonas de oostkust van Amerika bereikt. Hier in Red Bank dwarrelde de eerste sneeuw pas rond 23u naar beneden. De omgeving kleurde sprookjesachtig wit maar tot dan toe was het niets bijzonder, een sneeuwavond zoals in Belgie.

Maar de volgende ochtend was het duidelijk dat dit veel verder ging dan gewoon wat vallende sneeuw. Er was 's nachts zeker 25 centimeter sneeuw gevallen en het stopte niet meer. De wind blies de dikke vlokken overal in het rond. Eerlijk gezegd, het was prachtig om te zien en maakte het binnen erg gezellig met zo'n uitzicht. Wij maakten het ons knusjes en nestelden ons in gepaste outfit onder een dekentje in de zetel. Het land was er op voorbereid: de noodtoestand was afgeroepen in meerdere staten aan de oostkust, al het openbaar vervoer was geannuleerd, alle winkels waren gesloten, de supermarkten waren door hun voedselvoorraad heen, en iedereen werd gevraagd om binnen te blijven. Jammer genoeg waren er in andere staten problemen met het uitvallen van de elektriciteit (gelukkig hadden we hier geen last van). Helaas zorgde Jonas ook voor slachtoffers, voornamelijk in het verkeer.

De werkmannen hadden ook een rotdag. Het was hun taak om de hele tijd sneeuw te ruimen, maar telkens als ze dat gedaan hadden en achter zich keken dan lagen de paden weer bomvol verse sneeuw. Gelukkig maar dat ze een sneeuwmachine hadden en niet alles met de schop moesten ruimen. Ook de sneeuwruimers (lees immense pickups met reuzesneeuwscheps) waren continue bezig om de wegen te ruimen.  Natuurlijk had dat voor de dag zelf geen nut omdat het maar bleef sneeuwen maar voornamelijk omdat 50 centimeter sneeuw ruimen de volgende dag onmogelijk is en dus daarom dat te voorkomen. Ze waren van 's morgensvroeg tot 's nachts hiermee bezig.

Wij wilden de echte sneeuwstormervaring hebben dus wachtten we geduldig tot er 's avonds zeker 40 centimeter lag en de storm nog stevig gierde om dan eindelijk 's avonds naar buiten te trekken. Het was niet eens zo koud, maar -3 graden gemiddeld. En leuk dat het buiten was! Het was iets wat we nog nooit hadden meegemaakt, zoveel sneeuw. Het bracht ons innerlijk kind meteen naar buiten! Glijden, klimmen, springen, gooien, ... alles wat je maar kon doen met sneeuw moesten we uittesten. Helaas was het geen plaksneeuw en was sneeuwmannen en sneeuwballen maken te moeilijk, maar dat nam de pret niet weg. We zagen dat Domino's Pizza's in die sneeuwstorm nog steeds rond reed om pizza's te leveren, zot hoe dat ze in de sneeuw zaten te ploeteren.

De volgende ochtend was het helaas gestopt met sneeuwen. Maar er was wel zeker nog zo'n 10 centimeter sneeuw bijgekomen. En er was al flink gewerkt want de meeste wegen waren al opengemaakt. Wij besloten er nog eens op uit te trekken in onze winteroutfit. We waren opnieuw een van de enige personen buiten. Ik denk dat Amerikanen het vooral leuk vinden om naar de sneeuw te kijken vanuit een warm huis :) Hoewel er wel wat kinderen waren aan het sleeen en snowboarden in het park. De grote rivier was ook grotendeels bevroren. Het was prachtig om te zien maar vooral superleuk on te doen! Jammer genoeg werd het geen verlengd weekend en was het maandag gewoon werkendag. En nu is er de hele week overal sneeuw te zien. De wegen zijn open gemaakt en alles is terug open, maar de bergen sneeuw blijven. Niet moeilijk dat het bergen zijn geworden aangezien die 50 centimeters sneeuw overal aan de kant op een hoop geduwd zijn. Ook heel mooi, maar vooral vervelend omdat ik er te voet door moet :)





zondag 3 januari 2016

"Out with the old, in with the new" met Jolien, Iris en Karolien

Na lang aftellen waren we dan eindelijk terug herenigd! Helaas niet met vijf, maar wel met vier. En we hadden er zin in, we hadden al wekenlang zitten tetteren over wat we gingen zien en doen...

Het weerzien was dan ook meteen een feest, met de nodige knuffels en kussen. Eerst even bekomen en rustig installeren op ons appartement, en dan the big city in. We hadden veel plannen maar uiteindelijk was het vooral belangrijk om samen te zijn dus kozen we een restaurantje uit op times square en genoten we vooral van elkaars gezelschap. Het was duidelijk dat het een vermoeiende reis was geweest want alle drie de lieverds vielen in slaap tijdens de terugreis naar Red Bank met de trein.

Dinsdag gaf ons een nieuwe start in New York dus slenderden we door de straten om the big apple in actie te zien.  Natuurlijk mocht de typische American food hierbij niet ontbreken. We lachten ons ziek met de selfiestick en genoten van de eindejaarssfeer. 's Avonds splitsen we op: Iris en Jolien gingen naar de Broadway musical Finding Neverland kijken, terwijl dat Karo en ik samen met Senne naar de NBA match gingen kijken van de NY Knicks tegen de Detroit Pistons. Het was heel erg spannend om voor het eerst zo'n wedstrijd mee te maken. Niet enkel om dat het gelijk op ging, maar zeker met alle tralala er rond van dien (cheerleaders, foam fingers, t-shirt gooiers, ...). Woensdag startten we fris en gezond want er stond enorm veel op de planning, tijd om onze beste toerist eens boven te halen. Ground zero, wall street, statue of liberty, Brooklyn bridge, Chelsea market, Washington square, SoHo en in little Italy called we het eindelijk a day met de beroemde pizza van Grimaldi's in ons buikje.

Donderdag was het New Years Eve. Na het nodige uitslapen, namen we rustig de tijd om ons klaar te maken voor een geweldige nieuwjaarsnacht in de buurt van Times Square. Senne en ik werden ook aangenaam verrast door de drie dames die ongelofelijk veel lekkers van Belgie bij hadden wat we een hele tijd hadden moeten missen. Netjes uitgedost namen we rond 18u heel enthousiast samen de trein naar New York. Helaas ontdekten we na een uurtje dat sommige personen al erg vroeg beginnen met alcohol op deze dag. De nodige fluoroze maaginhoud verspreidde zich ongewild op ons. We hadden het niet zien aankomen, laat me dat zeggen. We besloten er het beste van te maken, ons af te vegen met doekjes en te verplaatsen naar een andere wagon. Senne kon helaas zijn jas niet meer aandoen, maar al bij al was er weinig van te zien. Even later stapten we door de New Yorkse straten. Dankzij onze VIP tickets mochten we voorbij de politiebarricades rond Times Square dat al knettervol stond met een miljoen toeschouwers. Gelukkig moesten we daar niet zijn en waren we snel bij onze bar, Bourbon Street. Eenmaal binnen kregen we onze booth toegewezen die ideaal gelegen was langs het buffet en de dansvloer. De sfeer van de New Orleanse Mardi Gras beviel ons meteen met zijn leuke muziek, felle kleuren en heerlijke keuken. Het was genieten van het begin tot het einde. Eerst rustig beginnen met hapjes en drankjes en dan stevig dansen met andere bezoekers van over de hele wereld. We telden samen af naar het nieuwe jaar en zetten het meteen goed in. De taxirit naar huis was wel niet om over naar huis te schrijven maar we zijn met z'n allen veilig thuis geraakt en dat is het belangrijkste.

Nieuwjaarsdag verliep voor de ene al wat pijnlijker dan voor de andere. We kwamen pas laat boven water. Gelukkig hadden we dit helemaal ingecalculeerd in de weekplanning. We maakten er een nieuwjaarsfeestje van met een late lunch en veel cadeautjes om uit te delen. Ik denk dat iedereen heel erg tevreden was met zijn persoonlijke buit ;) De dames hadden ook verrassingen bij van onze familie. Dank je wel om aan ons te denken! Nadien nam ik de vriendinnen mee om een kijkje te nemen in Red Bank.

Zaterdag trokken we onze toeristische schoenen weer aan en bezochten Central Park, Fifth Avenue, Central Station, Bryant Park, Rockefeller Center, ... Na een spetterend uitzicht op the top of the rock gingen we naar een van de beste burgerrestaurants die de stad te bieden heeft en genoten we van de laatste New Yorkse maaltijd.

Zondag sliepen de dames uit, terwijl Senne en ik mochten genieten van nieuwjaarsbrieven die werden opgezegd via skype. We namen de meiden nadien nog een keer mee naar een echte American diner om nadien opnieuw afscheid te nemen. En het viel ons zwaar... Maar we hebben weer prachtige herinneringen samen gemaakt om op terug te kijken!

En na al die tripjes naar New York, voel ik me al een echte tour guide, dus laat maar komen die volgende bezoekers!